fbpx

Въздействието върху кожата

Въздействие на никотина върху кожата

Меланома (тумор на кожата) не е единствената вреда върху кожата, причинена от цигарите. Върлите пушачи трупат и други сериозни рискове за кожата си.

Взаимовръзката между пушенето и кожата е установена в далечната 1856.

Убедеността, че пушенето е причината за преждевременното състаряване на лицето идва от Ипен, който през 1965 първи установи промените по лицето на 79% от закоравелите пушачки срещу 19% от непушачките и въведе термина „лице на пушач”.

През 1969 г. Д-р Хари Даниел доказа, чрез двойно слепи изследвания, че пушачите между 40 и 49 години имат толкова бръчки по кожата, колкото с 20 години по-възрастни от тях непушачи. Те също показаха, че излагането на слънце по-малко уврежда кожата на лицето, отколкото тютюнопушенето. Анализът е най-щателен що се отнася до лицето на пушачите, например типичният вид на пушача е с подчертани бразди и бръчки по лицето, радиални линии около устните и ъгъла на очите, силно изпъкнали кости и понякога увиснали бузи.

Фенске & Смит в статията си споменават и друга видима трансформация, причинена от пушенето, а именно значително обезцветяване на ноктите на пръстите, с които се държи цигарата, което е толкова очевидно, че когато някой изведнъж спре да пуши, се появява рязка разграничителна линия от растящия нокът. Ако 4,000-те токсични съставки на дима се абсорбират от организма, те могат да причинят увреждане на епидермалната тъкан и да причинят съдови изменения.

И накрая, абсорбирането на дима включва и изменение на еластичничните нишки, разположени в по-дълбокия слой на кожата. Изменението определено е по-силно от това, причинено от слънцето. Друго увреждане, отнасящо се почти изключително само до пушачите, е това, което американците наричат „изровена уста”, форма на гноен гингивит (ANUG), което включва възпаление на венците, болки, кървене и лош дъх в устата.

keyboard_arrow_up