fbpx

Въздействието върху жените

Увеличаване на пушенето сред жените доведе до увеличаване на раковите заболявания на белите дробове (+5.5% за период 1975 – 1993).

Очевидно пушенето причинява и безплодие, задълбочено изследване показа, че докато само 5% от непушачките не са забременели през петте години след спиране приема на контрацептиви, то процентът скача на 11% при заклетите пушачки. При пушачките рискът от извън маточна бременност е два пъти по-висок в сравнение с непушачките. Първите са също така по-предразположени към дисменорея (болезнена менструация), рак на шийката на матката, остеопорозата при тях идва преждевременно и влизат в менопаузата две години по-рано. Ембрионът също е изложен на няколко сериозни риска и спонтанните аборти при тях са по-чести. Въглеродният окис и никотинът причиняват сърцебиене и преждевременно раждане. Забелязва се и увеличение на смъртността при неродените и раждане на недоносени бебета. Пушачките, които кърмят, пренасят никотина на бебетата си. Децата на родители-пушачи са подложени на риска да хванат бронхит, бронхо-пмевмония и отит от пасивно пушене. Този риск е двоен през първата година от живота им. Същото се отнася и до проявите на астматични пристъпи, чиято сериозност е определено по-висока. Жените пушачки, които пият хапчета против забременяване, носят по-голям риск от сърдечна недостатъчност и инфаркт, тромбофлебити и емболии, особено над 40-годишна възраст. Що се отнася до кожата, там се наблюдават признаци на преждевременно състаряване, причинено от дистрофия, загуба на еластичността и обезцветяване. Въздействието на никотина се подсилва и от това на свободните радикали, вдишани измежду повече от 4,000-те химични вещества, отделящи се при горене на цигарата.

Стивън Хехт, учен от Унуверситета към Центъра по ракови заболявания на Минесота, доказа наличието на NNK (nitrosamine 4-(methylnitrosamine)-1-(3- pyridyl)-1-butanone) т.е. един от най-канцерогенните агенти, съдържащ се в цигарения дим, намерен в първата урина на новородени, чиито майки са пушили по време на бременността.

keyboard_arrow_up