fbpx

Сърдечно-съдови заболявания

heart-page

С всяка изпушена цигара Вие увеличавате риска си от заболяване на сърцето. Приблизително 1 от всеки 5 смъртни случая вследствие на исхемична болест е директно свързан с тютюнопушене. Пушачите имат 2 до 4 пъти по-висок риск от исхемична болест. Цигареният дим вреди и на хората във вашето обкръжение, като ги превръща в пасивни пушачи.

Как тютюнопушенето уврежда сърцето

Пушенето увеличава риска от коронарна болест на сърцето само по себе си, но комбинирано с други рискови фактори, влиянието му още повече се усилва. По-голямо относително влияние то има при хора под 50-годишна възраст.

Всяка изпушена цигара увеличава и риска от инфаркт. Хората, които пушат по един пакет цигари на ден, са два пъти по-застрашени от инфаркт от непушачите.

Пушенето е и една от основните причини за атеросклерозата – натрупване на мастни вещества в артериите, което води до удебеляване на стените им и възпрепятства потока на кръвта. В различни случаи атеросклерозата може да причини болки в сърдечната област, болезнени крампи в крайниците, инфаркт или да увеличи риска от удар.

Доказано е, че пушенето води до повишено кръвно налягане, стеснява основни артерии и може да причини нередовен сърдечен ритъм, като по този начин затруднява работата на сърцето. Никотинът в цигарите е един от основните фактори за тези ефекти, но вредни въздействия имат също и други вещества като въглеродният оксид и катранът.

Пасивно тютюнопушене

Медицински изследвания доказват, че пасивното пушене също може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Когато пушите, вие поставяте в риск здравето на своите деца, семейство и приятели.

Вторичният дим уврежда кръвоносните съдове и нарушава кръвообращението, което повишава риска от исхемична болест и инфаркт. Редица проучвания доказват, че случаите на инфаркт намаляват в региони, в които пушенето е забранено в публични сгради и работни помещения.

При децата и подрастващите се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст. Вторичният дим е особено опасен за недоносени бебета, които имат респираторен дистрес синдром, както и за деца с астма.

Какви са ползите от спирането на пушенето

Скоро след като откажете цигарите, рискът от исхемична болест или високо кръвно налягане намалява. Една година след като спрете да пушите рязко намалява и рискът от инфаркт, а след 2 до 5 години нивото му спада почти до това на непушачите.

Разбира се, освобождаването от тази зависимост също така намалява вероятността да се разболеете от рак, емфизема, и много други сериозни състояния. Накратко, ако откажете цигарите, ще се чувствате по-добре и ще живеете по-здравословно.

keyboard_arrow_up