fbpx

Никотинът

Когато пушите, по-голямата част от никотина остава във въздуха, но една пета влиза в белите дробове. При пушенето на лула се отделя малко повече никотин отколкото при пушенето на цигара. Колкото по-силно гори тютюна, толкова повече никотин влиза в организма. Затова колкото по-бързо пушите, толкова повече никотин вдишвате и колкото приближавате до фаса, толкова се увеличава количеството на вдишвания никотин. Чистият никотин е много силна отрова. Една капка върху кожата на опитен заек причинява моментален шок. Ако пушите кутия с 20 цигари на ден, Вие вдишвате около 400 мг никотин на седмица. Ако това количество Ви беше инжектирано наведнъж, то щеше да Ви убие като куршум.

В дихателния тракт има различни вещества, които увреждат здравето, като циановодород, формалдехид и амоняк. Нашата дихателна система обаче има „почистваща система”, изградена от множество клетки, които играят ролята на бариера за праха, микробите и отровните вещества при дишане. Но дразнещите вещества в тютюневия дим могат лесно да увредят тази ”почистваща система” и така да улеснят проникването на вредните вещества в белите дробове. Чрез пушенето Вие не само увреждате белите си дробове, но и повече се излагате на вредното влияние на смога и други замърсители, които вече не се блокират от почистващата система. Типичните при пушачите кашлица и възпаление на слизестата ципа са знак, че почистващата система на дробовете не работи ефикасно, което пък причинява слузести натрупвания, хронични бронхити и емфизема. Много от натрупаните в белите дробове вещества повишават риска от ракови заболявания, които, от своя страна, в 85-90% от случаите са причинени от цигарения дим. Пушенето причинява и други видове ракови заболявания по дихателните пътища, особено в устната кухина, на гърлото и ларинкса, кръвоносната система и сърцето. Веществата, които увреждат кръвоносната система, са основно ВЪГЛЕРОДНИЯТ ОКИС и НИКОТИНЪТ. Въглеродният окис намалява количеството на кислорода в цялата система: в сърцето, мозъка, мускулите и т.н. Заедно с никотина въглеродният окис ускорява образуването на артериосклерозни парченца в кръвоносните съдове и така увеличава риска от ИНФАРКТ НА МИОКАРДА и УДАР.

Появяват се и други вреди, има риск раковото заболяване да засегне много други органи освен белите дробове и дихателния път: пикочния мехур, бъбреците, панкреаса, шийката и стената на матката, окапване на косата, влошаване на дишането, петна по кожата и зъбите, увредена кожа и т.н.

Пушенето драстично намалява спортните постижения. Днес всички професионални спортисти са непушачи.

keyboard_arrow_up