fbpx

Как пушенето се отразява на бъдещата майка и на бебето?

Тютюнопушенето или излагането на среда с тютюнев дим, преди и по време на бременност вредят на здравето както на бъдещата майка, така и на бебето. Доказано е, че жените, които пушат, зачеват по-трудно в сравнение с тези, които не пушат. Цигареният дим съдържа над 4 000 химикала, сред които 60 са доказано канцерогенни. Ако бременната жена пуши, те се предават директно до плода чрез кръвния поток, като особено вредни за бебето са никотинът и въглеродният оксид. Пушенето по време на бременност може да доведе до:

  • Ограничаване на кислорода необходим за бебето
  • Ускоряване на сърдечния ритъм на бебето
  • Повишаване на риска от спонтанен аборт
  • Повишаване на риска от преждевременно раждане
  • Повишаване на риска от заболявания на дихателната система на плода
  • Повишаване на риска от вродени дефекти на плода
  • Повишване на риска от синдрома на внезапна смърт на кърмачето

Вероятността бебето да развие някои от тези проблеми нараства с всяко едно излагане на тютюнев дим. На практика няма „безопасни нива“ на пушене, дори и една цигара може да нанесе необратими вреди.

Пасивното пушене е не по-малко опасно. Димът, който се отделя от запалената цигара, съдържа дори повече вредни вещества от този, издишван от пушачите. Ако по време на бременност жената е изложена на тютюнев дим, се повишава рискът от спонтанен аборт, извънматочна бременност, понижено тегло на новороденото и други усложнения. Бебетата и децата отглеждани в среда с тютюнев дим е силно вероятно да развият астма, както и чести белодробни и ушни инфекции.

Какво можем да предприемем?

Отговорност на всяка бъдеща майка е да осигури на своето дете безопасна и здравословна среда, в която то да расте, както преди, така и след раждането. Затова отказването на цигарите при предстояща, или вече установена бременност е важна и необходима стъпка, която всяка жена очакваща дете трябва да предприеме. Всъщност, моментът, в който се разбере, че към семейството ще се присъедини нов член, е подходящ за преосмисляне на вредните навици и от двамата родители. Това може да се случи с помощта на единствения индивидуализиран метод за отказване от цигарите – IQS. Чрез интервю с въпроси от психологически и физически характер специализиран софтуер дава отговор на въпроса доколко сте зависими от никотина и определя индивидуална терапия. Методът е разработен на базата на медицински изледвания в областта на аурикуларната терапия и доказано води до загуба на желанието за пушене и потиска никотиновия глад. Отказването на цигарите не е съпътствано с напълняване, стрес или други странични ефекти. Терапията е подходяща за семейства, плануващи бременност, особено при родители с репродуктивни проблеми, на които им предстои инвитро процедура. Специалистите са на мнение, че никога не е късно да откажеш цигарите и да подобриш своя здравен статус.

keyboard_arrow_up