fbpx
Наскоро проведено проучване показва, че Човешкият папиломен вирус (HPV) тип 16 е отговорен за повишаване на честотата на орофарингиален карцином в САЩ. Специалистите, провели изследването установяват, че тютюневият дим и разпространението на HPV инфекцията са свързани.

В изследването са участвали 6887 души на възраст между 18 и 59 години. След направена анкета се разбира, че 2012 от тях са пушачи. На участниците е взета проба от устната кухина и след HPV ДНК тест се открива, че 63 от тях носят вируса. Резултатите сочат, че тютюнопушенето и разпространението на HPV са свързани, тютюнът пречи на изчистването на инфекцията и затова пушачите се намират в по-голям риск от развитие на орофарингиален рак. При участници с нива на котинин, метаболит на никотина, който отговаря на консумацията на три цигари дневно, рискът от инфекция се увеличава с 31%. За пациенти с нива на NNAL, химикал в тютюна, чийто нива отговарят на консумация от 4 цигари дневно, рискът се повишава с 68%.

Какво е HPV?

HPV е често срещан вирус, който засяга кожата и лигавиците. Съществуват над 150 щама HPV. Типовете HPV, които предизвикват генитални брадавици, анормални цервикални клетки и/или рак на маточната шийка се разпространяват от човек на човек посредством сексуален или кожен (генитален) контакт. Съществуват рискови фактори, като тютюнопушенето, които повишават риска за развитие на цервикални увреждания. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията същият тип HPV, който инфектира гениталиите, може да зарази устната кухина, поради все по-честото практикуване на орална любов. HPV се открива при 90% от орофарингиалния рак.

Тютюнопушене и превенция на HPV инфекциите

Спирането на цигарите спомага за избягването на тази лоша диагноза и предпазва Вас и Вашия партньор от развитие на HPV инфекция. Информираността на хората за вредите от тютюнопушенето е предпоставка за отказването на вредния навик и запазване на добро здравословно състояние. В България методът IQS за отказване от тютюнопушенето e с много висок процент на успеваемост и помага на пушачите в битката с вредния навик.

Може да прочетете повече за HPV вируса и да разберете дали сте негов носител на hpv-bg.com.
keyboard_arrow_up