fbpx

Тютюневите компании се опасяват от перспективата други бързо развиващи се държави като Индия и Китай да последват примера

През април 2015 г. във Великобритания влиза в сила забрана тютюневите продукти да бъдат излагани на рафтовете на малките търговски обекти, след като за големите е въведена още през 2012 г. За дребните търговци това е удар върху бизнеса им, който те посрещат с неодобрение. При нарушение са предвидени строги санкции, включително затвор. Тези мерки лишават тютюневата индустрия от едно от последните и средства за реклама, където любопитството на младите хора може да се превърне в тютюнева зависимост.

Здравни активисти смятат, че забраната е голяма крачка напред. Две трети от пушачите започват преди 18 годишна възраст, така че от голямо значение е да се направи всичко възможно, за да се премахнат цигарите от очите на бъдещите поколения. Предстои въвеждането на забрани за пушене в автомобили превозващи деца, продажбата на тютюневи изделия с ментолов аромат и пакетите от 10 цигари, които са популярни сред младежите. На редица детски площадки в цялото кралство бе въведена така наречената „доброволна“ забрана за тютюнопушене.

Въпреки, че кино индустрия дълго рекламираше цигарите като нещо модерно и повечето от звездите в миналото бяха изобразявани с увиснала цигара от устните си, този период вече отмина. Данните от последните години показват намаляване на дела на пушачите, както сред подрастващите, така и сред възрастните британци. Наскоро Дисни забрани във филмите предназначени за деца под 13 години да има сцени, в които се пуши.

Новата забрана засяга сериозно малките търговци, тъй като тютюневите изделия представляват голям дял от продажбите им. Това което притеснява тютюневите компании обаче е не толкова самата забрана и стесняването на британския пазар, а перспективата други бързо развиващи се държави като Индия и Китай да последват примера с ограничаването на тютюнопушенето. Тютюневата индустрия може да разчита на своите големи печалби на запад, за да субсидира разширяването си и лобистката си дейност в държавите с ниски и средни доходи. Дейността им в развиващите се пазари обаче също не протича без противодействие. Към момента 180 страни, включително България, са ратифицирали Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО, която има за цел да наложи универсални стандарти и правила за производството, продажбата, рекламата и данъците върху тютюневите изделия.

Водещи здравни организации съсредоточават усилията си в посока на задействане на план „турбо“ за контрол на тютюна, целящ удвояване цените на цигарите и намаляване броя на търговските обекти, в които се предлагат цигари. Ако тези мерки бъдат изпълнени, експертите смятат, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението на земята ще пуши. Това звучи малко нереално, но вече има страни, като Нова Зеландия, които са се ангажирали до 2025г. да изкоренят тютюнопушенето.

В този контекст миналия месец милиардерите Майк Блумбърг и Бил Гейтс основаха фондация, чиято основна цел е да подпомага по-малките страни в борбата срещу тютюневите компании. Дори крайната цел за свободен от тютюн свят да не бъде постигната директно, подобни кампании повишават информираността за здравните рискове от тютюнопушенето и мотивират много хора да откажат цигарите.

Понякога зависимостта се оказва трудно преодолима – пристрастяването е както физически така и психологически проблем. Именно за това ние от IQS България предлагаме пакет от услуги, с които да Ви помогнем да се освободите от тютюнопушенето.

keyboard_arrow_up