fbpx
Разнообразни фактори обуславят възникването на увреждане в периферните съдове. На първо място в световен план се поставя тютюнопушенето.

Периферните кръвоносни съдове са съдовете, снабдяващи органите и мускулите с кръв от сърцето. Увреждане може да настъпи поради разнообразни фактори, което води до недостиг на кръв и намалена функция на даден орган. Често увреждането на съдовете започва без симптоми и засяга над 20% от хората. Много голяма част обаче развиват остри симптоми, причинени главно от натрупване на плаки по съдовете (атеросклероза) или запушване от голям съсирек (тромбофлебит).

Разнообразни фактори обуславят възникването на увреждане в периферните съдове. На първо място в световен план се поставя тютюнопушенето – тютюнопушенето увеличава риска от натрупване на плаки по стените на артериите, изменя структурата на епитела, изграждащ стените на съдовете, блокира наличния хемоглобин, който пренася кислород до мускулите, и увеличава артериалното налягане. Други фактори са затлъстяване, наличие на диабет тип 1, високо-холестеролна храна от животински произход и липса на движение. Тези фактори, съчетани с тютюнопушене, водят до прогресия на заболяването и увеличават рисковете за инфаркт на миокарда и инсулт в главния мозък.

Най-засегнатите органи от увреждането на периферните кръвоносни съдове са долните крайници. Мускулите на краката чувстват глад за хранителни вещества и кислород, което ги уморява и настъпва внезапна болка. Болките в началните стадии на увреждане се наблюдават при бърз ход на дълго разстояние и отминават при малки почивки. С времето болките се увеличават и могат да се предизвикат дори и по време на почивка. Други знаци за увреждане на съдовете са незарастващи рани по краката, тънка и нежна кожа, посиняване на пръстите на краката и развитие на гангрени от недохранване на тъканите. Най-лошото усложнение на заболяването може да доведе до ампутация на крайниците, за да се избегнат некрози.

За да се избегне увреждането на периферните кръвоносни съдове, се препоръчва смяна на начина на живот. Първата стъпка е отказване на тютюнопушенето. IQS предлага бърза, безболезнена и ефективна процедура за отказване на цигарите чрез аурикотерапия. Методът използва лек електричен ток за стимулиране на отделянето на ендoрфини. Ендорфините не позволяват появата на никотинов глад. Лечението на никотиновата зависимост може да предпази от страдание, дори и да спаси живот.

keyboard_arrow_up