fbpx

Рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, са добре документирани: увреждания на белите дробове и сърцето, увеличаване на риска от инсулт и различни ракови заболявания. Жените, обаче, са изправени и пред допълнителни опасности за здравето. Според Д-р Анджелина Лазарус, пулмолог в Walter Reed National Military Medical Center, един от най-значимите рискове за жените е свързан с репродуктивната система.

„Жените, които пушат, може да имат проблеми със зачеването, казва тя, добавяйки, че тютюнопушенето също оказва влияние и върху протичането на бременността. „Може да се стигне до преждевременно раждане или поднормено тегло на бебето при раждане, вродени дефекти и усложнения с плацентата, през която преминават хранителни вещества от майката към детето.“

Повечето бъдещи майки престават да пушат по време на бременност, но много от тях се връщат към вредния навик, след като родят. Често те излагат децата си на тютюневия дим, което може да доведе до редица негативни ефекти за здравето им в дългосрочен план.

Д-р Лазарус дава и някои практически съвети по отношение на програмите за отказване на цигарите и женската физиология: „Моментът за стартиране на програма за отказване от тютюнопушенето е от изключителна важност. Периодът преди и по време на менструация е по-неподходящ поради хормоналните промени, които настъпват в женския организъм.“ Също така специалистите напомнят, че в някои случаи може да има наддаване на тегло поради повишен апетит.

Въпреки това статистиката показва, че жените са значително по-склонни да се допитват до консултиране за различни методи, които да им помогнат в отказването от вредния навик и предприемат по-лесно първата крачка към тях.

[us_testimonial author=““ company=““ img=““ style=“2″] „Колкото по-рано жените се откажат от пушенето, толкова по-добре е за тях в дългосрочен план. Ние просто трябва своевременно да ги образоваме за опасностите“ , казва д-р Лазарус. [/us_testimonial]

Ако изпитвате затруднения да откажете тютюнопушенето, опитайте единствения индивидуализиран метод за отказване от цигарите – I Quit Smoking (Аз отказах цигарите). Той е разработен на базата на научни и медицински изследвания в областта на аурикуларната терапия, като не предизвиква никотинов глад, напълняване или стрес.

keyboard_arrow_up