fbpx

Множествената склероза (МС) е едно тежко невродегенеративно заболяване. То започва с непериодични пристъпи на влошаване, но обикновено в хода на болестта след двадесетата година започва т.н. вторична прогресия. Лечение за МС на практика няма. Единствената терапия е насочена към овладяване на последиците след пристъпите.

Негативно влияние на тютюнопушенето при болни с множествена склероза

Тютюнопушенето е един от рисковите фактори, който могат да влошат състоянието на болния. Продължаване на тютюнопушенето след поставяне на тази тежка диагноза, се свързва с ускорена прогресия на заболяването, според ново проучване на изследователи от Каролинския институт.

В проучването проведено от проф. Хилърт участвали 728 пациенти с МС, които са пушели при поставяне на диагнозата. От тях 332 са продължили да пушат след диагнозата, а 118 са отказали цигарите в рамките на 1 година след диагностицирането, останалите пушели от време на време. В проучването са включени и данни за 1012 пациенти с МС, които никога не са пушили.

Анализа на резултатите от изследването показал, че всяка допълнителна година пушене след поставяне на диагнозата ускорява преминаването на МС към вторична прогресия с 4,7%. Освен това от проучването се видяло, че пушачите достигат етапа на вторична прогресия на средна възраст от 48 години. За разлика от непушачите, при тях средната възраст на вторична прогресия е доста по-висока – 56 години.

Има редица здравни рискове свързани с тютюнопушенето, но за хора с множествена склероза е особено важно веднага след поставянето на диагнозата да спрат цигарите. Това съобщава ръководителя на проучването професор Джейн Хилърт към катедрата по клинична неврология на Каролинския институт.

keyboard_arrow_up