fbpx

Тютюнопушене и рак на гърдата

IQS новини

Тютюнопушенето като рисков фактор за рак на гърдата

Изследователи от Американското онкологично дружество са установили повишен риск от рак на гърдата при жени които пушат и особено при такива, които са започнали преди да родят първото си дете. Ракът на гърдата е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях.

Учените са провели изследване, в рамките на което са анализирали данните на 73 388 жени, които са били проследявани за период от повече от 13 години. При продължителното изследване са установени 3721 случая на рак на гърдата. Резултатите показват, че тези, които започват да пушат преди първата си менструация са изложени на най-висок риск от рак на гърдата.

Честотата на новите случаи при пушачите като цяло е завишена с 24%, при бившите пушачи рискът също е висок – 13%, за разлика от групата на непушачите.

Доктор Миа Гаудет, директор на генетичната епидемиология към Американската асоциация на рака, казва, че в млада възраст – преди жената да роди първото си дете, гръдната тъкан не е напълно развита и е по-уязвима към вредните последици от тютюнопушенето.

 

[us_testimonial author=“Д-р Миа Гаудет“ company=““ img=““ style=“1″]Най-важното послание от това проучване трябва да бъде допълнителната мотивация на младите жени да не започват да пушат[/us_testimonial]

 

Тютюнопушенето крие потенциален риск за живота при жени с установен рак на гърдата

Други данни свидетелстват за опасността, която тютюнопушенето носи за жените, засегнати от рак на гърдата. Учените са установили, че пушенето може да увеличи риска от смърт при жени с рак на гърдата, които не са в менопауза.

В проучването са участвали 848 жени с рак на гърдата. При жени, които са пушили повече от 21 години и не са влезли в менопауза, се наблюдава 3,4 пъти по-висок риск от смърт в следствие на заболяването в сравнение с непушачите.

Д-р Юко Минами, съавтор на това изследване, се надява представянето на тези данни да допринесе за намаляването на жените с рак на гърдата, които продължават да пушат след поставяне на тази тежка диагноза. Важно е жените да осъзнаят вредата от тютюнопушенето, особено в контекста на своето заболяване и да вземат мерки за намаляване на вредните влияния върху организма си, като по този начин допринесат за положителните резултати от своето лечение и за предпазването от рецидив на болестта.

keyboard_arrow_up