fbpx
Защо някои хора отказват цигарите по-лесно от други?

Първите данни за тютюнопушенето като навик, който съпътства човешката цивилизация, датират от 5000-3000 г. пр.н.е. Едва през последния век, обаче, започва да се обръща внимание на негативното влияние, което тютюневият дим оказва върху човешкото тяло. През 1920 г. немски учени за пръв път откриват доказателства за връзката между пушенето и рака на белите дробове, което става повод и за първата организирана социална кампания срещу тютюнопушенето.

От тогава проучванията, изследващи въздействието на тютюнопушенето върху здравето, започват да стават все по-интензивани. Заболяванията, които застрашават пушачите в най-голяма степен засягат дихателната и сърдечно-съдовата система. Сред тях са хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем, както и различни ракови заболявания (рак на белия дроб, рак на ларинкса и устата, рак на хранопровода и рак на панкреаса). Тютюнопушенето се обвързва също така с повишен риск от инфаркт на миокарда, както и болест на Крон.

След като бяха доказани всички тези рискови фактори, все повече пушачи започват да обмислят отказването на цигарите. За много от тях, обаче, това е съвсем нелека задача. Някои изобщо не успяват да спрат цигарите, други пък ги спират за кратко, или по-дълго, но отново се връщат към тях. Учени и лекари си задават въпроса защо на някои хора им е по-трудно да се откажат от вредния навик, а за други това не представлява особен проблем.

Оказва се, че генетиката може поне от части да внесе яснота по този въпрос. До този момент са открити поне 20 гена, които се свързват с тютюнопушенето и зависимостта към никотина. Повечето от тях отговарят за чувствителността на организма към допамин и серотонин (веществата, които създават приятното усещане от пушенето), или за разграждането на никотина в тялото. Малки промени в тези гени могат да повишат вероятността даден човек да стане заклет пушач, или да пуши по повече цигари на ден.

Затова специалистите са убедени, че за всеки човек подходът за отказването на цигарите трябва да бъде индивидуализиран. Именно такава е и философията на метода I Quit Smoking (Аз отказах цигарите). Чрез интервю с въпроси от психологически и физически характер специализиран софтуер дава отговор на въпроса, до колко сте зависим от никотина и определя индивидуална терапия. За да научите повече за метода, или за да запишете час за терапия, свържете се с нас.

keyboard_arrow_up