fbpx

Пушенето при родителите повлиява поведението при децата

Учени изучават как навикът на родителите да пушат се отразява върху пропушването при техните деца. Изследването засяга 6000 индивида, които се проследяват на възраст 11-12 години, 15-16 години и 18-19 години. Открита е пряка връзка между родители-пушачи и децата им, които присвояват вредния навик в даден момент от живота им.

Изследването е направено от екип от United Medical and Dental School, Лондон. Децата и техните родители са проследявани в няколко етапа на съзряването им, като родителите дават оценка на зависимостта си към цигарите. Това проучване е едно от най-големите, засягащо достатъчно много семейства за изготвяне на статистически достоверни резултати. Открива се, че деца на родители-пушачи имат много по-голям шанс да пропушат от тези, които са израсли в семейства на непушачи. Въпреки всичко над 85% от родителите-пушачи не подкрепят пушенето на техните деца, а само 5% са срещу провеждането на здравни кампании срещу тютюнопушенето при тийнейджъри и млади възрастни и не смятат навика за вреден.

Интересно откритие на изследването е, че деца на самотни родители-пушачи много по-лесно присвояват навика. Открива се зависимост, че ако бащата пуши, то синовете му са много по-податливи на навика от дъщерите, а ако майките пушат, дъщерите са с по-големи шансове за пропушване. Въз основа на публикацията се установява, че момчетата много по-лесно усвояват навика за пушене в сравнение с момичетата. Проявлението на корелацията е най-силно при млади възрастни на възраст 18-19 години, ако през цялото им детство родителите са пушели.

Ако искате да опазите здравето на децата си, можете да откажете цигарите лесно и безболезнено. Методът IQS не позволява усещане на никотинов глад, засилен апетит или абстиненция. Можете да потърсите помощ за отказване на цигарите, като се свържете с наш консултант и откриете предимствата на метода пред останалите техники за отказване на цигарите.

Меню