fbpx

Учени изучават как навикът на родителите да пушат се отразява върху пропушването при техните деца. Изследването засяга 6000 индивида, които се проследяват на възраст 11-12 години, 15-16 години и 18-19 години. Открита е пряка връзка между родители-пушачи и децата им, които присвояват вредния навик в даден момент от живота им.

Изследването е направено от екип от United Medical and Dental School, Лондон. Децата и техните родители са проследявани в няколко етапа на съзряването им, като родителите дават оценка на зависимостта си към цигарите. Това проучване е едно от най-големите, засягащо достатъчно много семейства за изготвяне на статистически достоверни резултати. Открива се, че деца на родители-пушачи имат много по-голям шанс да пропушат от тези, които са израсли в семейства на непушачи. Въпреки всичко над 85% от родителите-пушачи не подкрепят пушенето на техните деца, а само 5% са срещу провеждането на здравни кампании срещу тютюнопушенето при тийнейджъри и млади възрастни и не смятат навика за вреден.

Интересно откритие на изследването е, че деца на самотни родители-пушачи много по-лесно присвояват навика. Открива се зависимост, че ако бащата пуши, то синовете му са много по-податливи на навика от дъщерите, а ако майките пушат, дъщерите са с по-големи шансове за пропушване. Въз основа на публикацията се установява, че момчетата много по-лесно усвояват навика за пушене в сравнение с момичетата. Проявлението на корелацията е най-силно при млади възрастни на възраст 18-19 години, ако през цялото им детство родителите са пушели.

Ако искате да опазите здравето на децата си, можете да откажете цигарите лесно и безболезнено. Методът IQS не позволява усещане на никотинов глад, засилен апетит или абстиненция. Можете да потърсите помощ за отказване на цигарите, като се свържете с наш консултант и откриете предимствата на метода пред останалите техники за отказване на цигарите.

keyboard_arrow_up