fbpx

В световен план всеки 1 на 5 души е пушач, като процентите на мъжете значително надвишава тези на жените-пушачи. Въпреки това се наблюдава тенденцията за промяна в това съотношение с увеличаване на женския дял от пушачи. Много проучвания посочват, че пушенето при жените може да повлияе отрицателно цялостното здраве на семейството, засягайки тях като активни пушачи, плода по време на бременност, здравето на детето и здравето на другите околни.

Ефекти върху здравето на децата

Жените-пушачи вредят изключително много на децата си чрез пасивното поемане на цигарения дим. Най-сериозни са вредите при пушене по време на бременност. Доказано е, че размерите и общото състояние на новородените от майки-пушачи значително са намалени в сравнение с майки-непушачи. При пушене преди и по време на бременност се увеличава рискът от развитие на рак на белите дробове и сърдечна недостатъчност в детето в даден етап от живота му. При деца на пушачи, изследвани на 5 годишна възраст, се откриват много повече патологични изменения в сравнение с деца на непушачи. Измененията включват стомашни проблеми и болка, предразположеност към белодробни инфекции, глухота и проблем със зрението.

Ефекти върху поведението на децата

При множество изследвания се наблюдава различно поведение на деца на майки-пушачи в сравнение с тези на непушачи. Често децата страдат от безсъние, неспокоен сън или агресивно състояние. Въпреки че други социално-икономически фактори също играят определена роля в поведението на детето, наблюдава се корелация между броя на инцидентите и хоспитализирането на деца и зависимостта на майката към тютюневия дим. Много проучвания посочват и ролята на бащата, но тя се дефинира като вторична и много по-незначителна.

За да предпазите цялото си семейство от негативното влияние на тютюневия дим, можете лесно и бързо да откажете цигарите чрез метода IQS. Методът не позволява възникването на никотинов глад, неконтролируем апетит или абстиненция. Можете да се свържете с наш консултант, за да получите повече информация за предимствата на метода и как можете да сее откажете от вредния навик.

keyboard_arrow_up