fbpx

Към всичко останало, за което се знае, че тютюнопушенето може да навреди, сега можем да прибавим и рака на простатата.

Сега за първи път в международно проучване публикувано в списание European Urology, е представено доказателството за връзката на тютюнопушенето с рака на простатата. Изследването е проведено в болница във Виена и Университетската болница в Базел Швейцария. В изследването са включени 7191 пациента с премахната простатна жлеза между 2000 г. и 2011 г.

Там установяват, че болните от рак, на които им е отстранена простатата са били предимно настоящи или бивши пушачи. Наложилото се оперативно премахване на простатата е заради два пъти по-големия риск от рецидив на болестта при тези пациенти.

За бившите пушачи, които са успели да откажат цигарите, по-високия риск от възобновяване на болестта се компенсира в рамките на 10 години след отказването на вредния навик. „Нашето изследване подчертава значението на информирането на пациенти с рак на простатата за негативните последици от цигарите“, казва д-р Шериат, главен изследовател в проучването. Той настоява мъжете да се отказват от цигарите дори и след поставяне на диагнозата. Той е уверен, че ще имат огромни ползи за здравето си.

Доказано е, че пушенето увеличава риска от смърт след рак на простатата. Връзка е открита също така между пушенето по време на рак и агресивността на туморните клетки. Лекарите казват, че никога не е прекалено късно да се откажеш от цигарите. Запиши си час за IQS процедура сега!

keyboard_arrow_up