fbpx

Учени доказаха, че хората отказали цигарите след прекаран инфаркт имат по-ниски нива на болка в гърдите и сходен психологически статус, както непушачите.

Изследване на пациенти с инфаркт

В изследването са взели участие около 4000 възрастни пациенти с прекаран инфаркт. Пациентите били разделени в 3 групи – настоящи пушачи, бивши пушачи и такива, които никога не са пушили. Групата на активните пушачи от своя страна била разделена на 2 подгрупи: такива, които отказали пушенето в рамките на първата година след прекарания инфаркт, и други, които продължили да пушат.

Оценка на състоянието била правена на първия, шестия и дванадесетия месец. Тя включвала както физически така и психологически компоненти. Пациентите, които никога не са пушили, били в най-добро състояние след инфаркта. Тези които продължават да пушат след инфаркта имат най-влошен здравословен статус от всички групи. Но добрата новина тук, е че пациентите които спират цигарите след прекарания инфаркт, имат сходен здравословен статус както непушачите.

Съвети към пациентите

Медицинските работници трябва да съветват пациентите си да отказват цигарите не само защото се намалява рискът от смърт или от повторен сърдечен пристъп. Други ползи са намаляване риска от появата на болки в гърдите и подобряване на психичното здраве, казва д-р Дона Бюканън, водещ автор на проучването. Д-р Бюканън се надява тази информация да мотивира пушачите да откажат цигарите, особено тези с кардиологични проблеми.

Пушенето е една от най-предотвратимите причини за преждевременна смърт в САЩ според Американската сърдечна асоциация. Тютюнопушенето увеличава риска от възникване на сърдечни заболявания, включително и атеросклероза.

keyboard_arrow_up