fbpx
Ново проучване показва, че отказването на цигарите може да помогне на хората, които имат проблем с алкохола, да останат трезви, докладва HealthDay.

Изследване на възстановяващи се алкохолици намира пушачите за 2 пъти по-възможно да започнат отново да злоупотребяват с алкохола в рамките на 3 години, за разлика от непушачите.

„Отказването от тютюнопушенето подобрява здравето на човек, но нашето проучване показва, че то е още по-важно за възрастни хора борещи се с алкохолизма. Това ще им помогне да останат трезви,“ заяви водещият изследовател Рене Гудуин от Колумбийския университет за обществено здраве.

Проучването включило почти 35 000 човека, имащи проблем с алкохола. Оценка на състоянието им била направена 2 пъти – в началото на 3 годишното изследване и в края. Изследователите взели под внимание различни фактори от състоянието на пациентите, като например настроението, наличието на тревожност, употребата на наркотици и никотиновата зависимост. Те забелязали, че голяма част от хората били пушачи.

Доскоро отказването от цигарите не беше част от терапията за лечение на алкохолизъм. Сега обаче професионалното лечение на алкохолната зависимост, трябва да е съпътствано и с въпроса дали искат да откажат цигарите, казва д-р Гудуин. Това ще повлияе благоприятно на пациента и ще му помогне да остане трезвен в дългосрочен план.

Макар да не е известно, защо пушенето увеличава риска от рецидив на алкохолната зависимост, това е факт установен и в други проучвания. Учените установяват сходни поведенчески реакции и химични връзки в мозъка, които се асоциират с тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.


I Quit Smoking (IQS) е надежден метод за справяне с тютюневата зависимост. Свържете се с нас, за да Ви помогнем.

keyboard_arrow_up