fbpx

Октомври е Световният месец за повишаване на информираността по отношение на рака на гърдата. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените, като само през 2012 г. в световен мащаб са диагностицирани 1.7 млн. нови случая.

Тютюнопушенето като рисков фактор при рака на гърдата

Редица проучвания доказват, че дългосрочното активно тютюнопушене е един от факторите, които повишават риска от развитие на рак на гърдата. Изследване от 2013 г. на American Cancer Society установява, че вредният навик има по-силно влияние при жените, които са започнали да пушат в по ранна възраст. Момичетата, започнали да пушат преди първия си менструален цикъл се характеризират с 61% по-висок риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които никога не са пушили. При жените пушили 11 или повече години преди раждането на първото си дете, рискът е повишен с 45%. Според специалистите, преди бременност тъканта на гърдите не е напълно развита, което я прави по-чувствителна към вредното въздействие на тютюна.

Пасивното пушене също има отношение към предразположеността към рака на гърдата. В проучвания върху гризачи е установено, че във високи концентрации вторичният тютюнев може да причини развитие на заболяването. Наличие на химически вещества от тютюневия дим се отчита в тъканта на гърдата, включително в млечните жлези.

Доказано е, че тютюнопушенето води до усложнения при лечението на рак на гърдата, включително увреждане на белите дробове при лъчетерапия, трудности при възстановяването след операция, повишен риск от образуване на съсиреци при хормонална терапия и др.

Тютюнопушене и превенция на рака на гърдата

Мнението на здравните специалисти е, че най-ефективният подход за превенция на рака на гърдата включва редовни профилактични прегледи в комбинация с елиминиране на рисковите фактори за заболяването. Много от тях като възраст, или генетична предразположеност не можем да променим, но избягването на вредни навици, какъвто е тютюнопушенето е избор, който може зависи от самите нас. Лекарите призовават отказването на цигарите да се случи във възможно най-кратки срокове, за да бъдем предпазени в максимална степен от вредното им въздействие и да намалим рисковете, на които те подлагат здравето ни.

За да бъде постигната тази цел, все повече медицински специалисти насочват пациентите си към установено безопасни и ефективни методи за отказване от тютюнопушенето. Такъв е подходът IQS (Аз отказах цигарите), основаващ се на аурикулотерапия, който се придружава от психологична помощ за борба с навиците. Свържете се с наш специалист за записване за ефективна терапия против тютюнопушенето.

keyboard_arrow_up