fbpx

С всяка кутия цигари научаваме по един важен и полезен, но не дотам приятен факт за вредите от тютюнопушенето: „Тютюнопушенето води до състаряване на кожата“, „Тютюнопушенето намалява кръвоснабдяването и води до импотентност“, „Пушенето убива“. Tова са една малка част от предупредителните съобщения, с които всеки пушач ежедневно се сблъсква. До този момент обаче данните за ефективността на тази кампания са противоречиви – от една страна се отчита повишаване на информираността относно негативното въздействие на тютюнопушенето върху здравето, а от друга – не се наблюдава качествена тенденция към по-масово отказване на цигарите.

Затова много организации подемат инициативата за изпращане на позитивни съобщения към пушачите и се стремят да покажат какви са ползите от отказването на цигарите.

Какви са непосредствените ползи от отказването на цигарите?

  • Сърдечна честота и кръвното налягане, които по време на тютюнопушенето са необичайно високи, започват да се възвръщат към нормалните си стойности.
  • В рамките на няколко часа, нивото на въглероден оксид в кръвта започва да намалява (въглеродният окис намалява способността на кръвта да пренася кислород).
  • В рамките на няколко седмици, хората, които се отказват от пушенето, произвеждат по-малко храчки, не кашлят и не получават хрипове толкова често.
  • В рамките на няколко месеца от отказването хората могат да очакват значителни подобрения в белодробната функция.
  • Хората, които отказват пушенето, споделят, че имат по-добро обоняние и храните, които приемат, са с по-добър вкус.

Какви са дългосрочните ползи от отказване на тютюнопушенето?

Отказването на цигарите намалява риска от развитие на рак, сърдечни и белодробни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Според данни на National Health Interview Survey в САЩ честотата на смъртни случай вследствие на болести свързани с тютюнопушенето са много по-редки при хората, които са спрели цигарите на даден етап от живота си. Пушачите отказали цигарите преди 40-тата си година намаляват шансовете да бъдат засегнати от болест, причинена от пушенето с близо 90%. Независимо от възрастта, на която са спрели цигарите, бившите пушачи живеят по-дълго от тези, които не се отказват от вредния навик.

Ако желаете да се убедите в тези факти от първо лице, опитайте единствения индивидуализиран метод за отказване от цигарите – I Quit Smoking (Аз отказах цигарите). Той е разработен на базата на научни и медицински изследвания в областта на аурикуларната терапия, като не предизвиква никотинов глад, напълняване, или стрес. Запишете час за IQS още сега на: 0888 024 635.

keyboard_arrow_up