fbpx

Учени доказаха, че мъжете пушачи са с по-голям риск от образуване на тумори в сравнение с жените

Най-честата причина за смърт в следствие на тютюнопушенето е рака на белия дроб. Въпреки това пушенето е рисков фактор за развитието и на тумори извън дихателната система и те са по-чести при мъжете отколкото при жените. Освен това мъжете имат по-висока честота на смъртност от тумори, които не са полово специфични. До момента този факт е бил неизяснен, но скорошен анализ на кръвни клетки разкри, че специфична мутация причинява загубата на отделни фрагменти от мъжката Y хромозома, като тя придобива мозаечна структура, това се свързва с повишения риск от тумори при застаряващи мъже.

Учените изследвали възможните причини за мозаечната структура на Y хромозомата, като включват около 6 хиляди мъже в проучването. Изследвали влиянието на различни показатели върху така наречената изчезваща Y хромозома, като едни от тях били: тютюнопушене, възраст, кръвно налягане, диабет, физическа активност и др. И открили, че статуса на Y хромозомата бил повлиян в най-висока степен от това дали мъжът е пушач или не и на второ място от неговата възраст.

Проучването показало, че мутацията при мъжката Y хромозома се среща по често при настоящите пушачи за разлика от бившите. Ефекта от тютюнопушенето бил пряко свързан с количеството на изпушените цигари, а любопитното е, че негативните влияния върху хромозомата изчезвали след спирането на цигарите. Учените твърдят, че отказването от цигарите, на която и да било възраст се свързва с драстично намаляване на риска от тумори.

В България 40% от мъжете пушат, това не е просто статистика, това са нашите мъже, бащи, синове и дядовци, това сте Вие. Ако вашето вътрешно „аз“ иска да спрете цигарите, но не можете да се преборите със зависимостта, обърнете се към I Quit Smoking България. Най-ефективната система за отказване от тютюнопушенето, която премахва никотиновия глад.

keyboard_arrow_up