fbpx

Как влияят цигарите върху репродуктивните възможности на мъжете?

IQS новини

“Пушенето води до импотентност“ – може би сме виждали този надпис върху не една или две кутии цигари. Много от нас, обаче, смятат това предупреждение за непотвърдено и преувеличено. Дали това е така? Освен негативното влияние върху възможността за зачеване при жените, връзката между тютюнопушенето и проблемите с фертилитета при мъжете също е изучена в детайли. Научните и медицински общности са единодушни, че доказателствата за вредите, които цигарите могат да нанесат върху репродуктивните възможности на мъжете, съвсем не са за пренебрегване.

Механизми на влияние на тютюнопушенето върху мъжката полова система

През последните 20 години са публикувани резултати от множество мащабни проучвания, имащи за цел да установят механизмите, по които цигарите повлияват негативно мъжката полова система. Според тях тютюнопушенето води до влошаване на всеки един показател на семенната течност, имащ отношение към процеса на оплождане, а именно:

  • Концентрация на сперматозоидите – отнася се до броя на сперматозоидите в дадено количество семенна течност. Проучванията показват намаление с 23% на концентрацията на сперматозоидите при мъжете, които пушат.
  • Подвижност на сперматозоидите – определя възможността на сперматозидите да достигнат яйцеклетката и да я оплодят. При мъжете, които пушат, подвижността на сперматозидите е понижена с около 13%.
  • Морфология на сперматозоидите – отнася се до тяхната форма. Неправилната форма може да повлияе на подвижността или възможността им за оплождане. При мъжете пушачи броят на сперматозоидите с неправилна форма е значително завишен.

При мъжете, които пушат, се наблюдават и хормонални проблеми, които могат да окажат влияние върху фертилитета.

Грижа за репродуктивното здраве

Въпреки че само по себе си тютюнопушенето не би могло да доведе до безплодие, то може да се окаже допълнителен фактор, който да допринесе към вече съществуващите проблеми или предпоставки. От значение е и това по колко цигари пуши мъжа дневно, както и от колко време е пушач – установено е, че тежестта на аномалиите, които възникват е правопропорционален на тези показатели. Пасивното пушене също не бива да се пропуска като вреден фактор. С други думи – всяка една следваща цигара има значение. Затова специалистите припомнят, че отказването на цигарите е една от първите мерки, които трябва да предприеме всяко семейство, желаещо да има дете, като особено наложителна е тази стъпка за двойките с репродуктивни проблеми.

keyboard_arrow_up