fbpx

Устната кухина е първата част от тялото, която се излага на вредното влияние на тютюневия дим и затова голяма част от проблемите, които пушенето причинява, са свързани с нея и зъбите. Ето кои са най-честите и значими вреди, които нанася тютюнопушенето:

Тютюнопушенето причинява заболявания на венците

Пушачите се характеризират с 2.5 – 3.5 пъти по-голям риск от тежки заболявания на венците в сравнение с непушачите. Цигарите и другите тютюневи изделия въздействат пряко върху нормалната функция на венците като увреждат връзките между зъбите и костта или меките тъкани. Това прави пушачите по-податливи на инфекции, като пародонтоза, и води до нарушен приток на кръв към венците, което може да повлияе на заздравяването на рани.

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на устната кухина

Многобройни проучвания в различни популации показват, че пушачите имат повишен риск от развитие на рак на устната кухина. Рискът е толкова по-висок, колкото по-голямо е количеството консумиран тютюн. Налице е също така ясна полза за намаляване на риска от рак, когато хората се откажат от тютюнопушенето.

Комбинирането на тютюнопушенето и прекомерен прием на алкохол увеличава допълнително риска от развитие на рак на устната кухина, като 75-90% от всички случаи на рак на устната кухина се обясняват именно със злоупотребата с цигари и алкохол.

Други вреди свързани с тютюнопушенето

  • Лош дъх
  • Обезцветяване на зъбите
  • Възпаление на в областта на отворите на слюнчените жлези
  • Повишено натрупване на плака и зъбен камък
  • Повишена загуба на костна маса в челюстта
  • Повишен риск от левкоплакия (поява на бели петна в устната кухина)
  • Забавен оздравителен процес след изваждане на зъб, периодонтално лечение, или орална хирургия
  • Ниска успеваемост при процедури по поставяне на зъбни импланти

Ако страдате от някой от изброените проблеми и сте пушач, една от първите стъпки, която следва да предприемете е спирането на цигарите. За тази цел можете да се доверите на метода I Quit Smoking (IQS – Аз Отказах Цигарите), който гарантира индивидуален подход в лечението на никотиновата зависимост при всеки пушач.

keyboard_arrow_up