fbpx

Тютюнопушенето засяга твоите кости. Когато пушиш ти поставяш себе си пред риска от загуба на костна минерална плътност (КМП). Името на заболяването, което обуславя тези промени е остеопорозата. Когато костите губят своята плътност, те стават крехки и податливи на фрактури.

Какво прави костите здрави?

Костите са „жив орган“ изграден от различни субстанции. Колагена е едно от веществата в структурата на костите, също така и минералът калций. За да запазят костите своята структура, в тях постоянно протичат процеси на обновяване. Едни клетки, наричани остеокласти, служат за разрушаване на старата костна тъкан. Също толкова бързо други клетки, наречени остеобласти, с помощта на калция, изграждат костна маса. Тези процеси на обновяване помагат на костите да запазят своята здравина и плътност.

Защо губим плътността на костите си?

След 30-тата ни годишнина, процесите на обновяване на костите ни намаляват. Процесите на рушене на костната тъкан стават по-бързи от тези на изграждане. Съответно нашата КМП започва да намалява, както при мъжете така и при жените.

Как пушенето засяга костите ми?
  • Пушенето намалява количеството на абсорбирания калций в костите.
  • Пушенето намалява нивата на естрогените в организма. Те са важен фактор, защото помагат на костите да задържат калций и други минерали в структурата си.
  • По време на менопаузата в женското тяло много рязко се намалява синтеза на естроген и това е един естествен риск от остеопороза, но тютюнопушенето през този период увеличава риска многократно.
Как тютюнопушенето увеличава риска от остеопороза?

Пушенето по време на периода на активно изграждане на костите, въздейства върху КМП и занижава нейните нива. Това е предпоставка за риск от развитие на остеопороза на по-късна възраст.

Поддържане на вредния навик след 30-тата годишнина на човек увеличава загубата на КМП с около 1,5 до 2 пъти.

Дали и мъжете и жените пушачи увеличават риска си от остеопороза?

Да. Рискът от остеопороза е 2,5 пъти по-висок при мъжете и жените пушачи, за разлика от непушачите. КМП е с 15 до 30% по-ниска при жените пушачки, а при мъжете този процент е от 10 до 20%.

Има ли кости, които са по застрашени от фрактури, когато съм пушач?

Да. Такива са бедрените кости и гръбначния стълб. Пушачите имат 2 до 4 пъти по-голям риск от непушачите за фрактура на бедрото в следствие на остеопороза.

Пушач съм – мога ли да взимам медикаменти, за да предотвратя риска от развитие на остеопороза?

Ако приемате естроген може да увеличите плътността на костите си и да предотвратите остеопороза, но пушенето може да намали ефекта от терапията.

Дали пасивното пушене има ефект върху костите ми?

Вдишаният дим втора ръка действа по същия начин, както при пушачите.

Ако откажа цигарите, ще предотвратя ли риска от остеопороза?

Да – ще намалите риска, защото по този начин елиминирате един от рисковите фактори за възникване на остеопорозата.

keyboard_arrow_up