fbpx

Електронните цигари застъпиха като водещ продукт в борбата срещу тютюнопушенето на пазара. Те се промотират като „здравословен“ заместител на тютюневите изделия, за които до скоро не съществуваха ясни данни за дългосрочни вреди върху белия дроб. При изследване на 51 вида електронни цигари в 75% от тях се открива токсичното вещество диацетил, което предизвиква фиброза на бронхиолите в белия дроб.

Какво представлява фиброзата на белия дроб

Състоянието на белия дроб, което представлява нарушаване на нормалната структура на малките функционални единици, бронхиоли, се нарича Bronchiolitis obliterans. Характеризира се с фиброза на тъканта и намаляване на функцията и. Чести симптоми при това заболяване са хронична суха кашлица, задух и ускорени кратки вдишвания. Заболяването е известно, че се наблюдава при работници във фабрики за производство на пуканки за микровълнова печка. Маслата, които се използват за приготвянето на пуканките, съдържат нискомолекулното токсично вещество диацетил. При вдишването му то предизвиква фиброзата на бронхиолите и следващото запушване на дихателните пътища.

Вредните вещества в електронните цигари

Проведено е изследване на 51 марки електронни цигари, които имат плодов аромат и вкус на изкуствения дим. В 47 от тях (над 75%) са открити високи нива на отровното вещество. Знае се, че фиброзата на бронхиолите се предизвиква след продължително излагане на диацетил, което заключава, че продължителното употребяване на електронни цигари може да увреди трайно белите дробове в дългосрочен план. Освен този токсин, още две отровни вещества са открити в изкуствения дим – ацетоин и пентандион. Те също увреждат хронично белите дробове и нанасят поражения върху функционалността на целия организъм. Изследването е публикувано в журнал Environmental Health Perspectives.

Можете да откажете цигарите по бърз, безопасен и изпитан начин чрез метода IQS. Методът се основава на аурикулотерапията, водеща до пълното редуциране на никотиновия глад, апетита и абстиненцията. Можете да се свържете с наш консултант, за да разберете повече за терапията и какви са нейните предимства пред останалите средства за отказване на цигарите.

keyboard_arrow_up