fbpx

Нов тип тест, който анализира епителни клетки от вътрешността на устната кухина, показва как фактори на средата, като тютюневия дим, променят ДНК на човека. Учените предполагат, че новото изследване, за което се смята че е по-точно и от кръвен тест, може да разкрие нови взаимовръзки между рака и пушенето.

„Нашият екип доказва, че пушенето има огромно влияние върху генома на клетките, които са директно изложени на този карциноген“, споделя ръководителят на проучването Андрю Тешендорф. „От съществена важност е, че сходни на наблюдаваните генетични промени се наблюдават в туморни образувания, включително в такива, за които все още не е установена връзка с тютюнопушенето“.

Изследователите са проследили генетичните промени, които настъпват в проби взети от устната кухина при 790 жени, всички родени през 1946 г. При тези, които пушат, се отчитат промени, за които е доказана връзка с няколко типа рак. Учените вярват, че техните анализи ще помогнат да бъде изяснен генетичният „отпечатък“ на тютюнопушенето.

Анализът на резултатите от проучването дава и друга ценна информация, представляваща особен интерес за бившите пушачи. При жените, които са спрели да пушат преди 10 или повече години, вредите, свързани с пушенето вече не се наблюдават. Потвърждава се най-добрият съвет за отказване на цигарите – колкото по-рано, толкова по-добре.

keyboard_arrow_up