fbpx

Емоционалните дебати кой, къде и колко може да пуши са български патент. Споровете са изключително ожесточени, но и напълно излишни – забраната е тотална по европейски тертип. Затова по-модерните хора поставиха друг акцент в темата – как пристрастените и зависимите от никотина да се откажат от навика, който им бърка в джоба и вреди не само на тях, но и на тези, с които общуват постоянно. Някои спират цигарите лесно и от раз, други обаче изпитват както физическа, така и психическа уязвимост, след като направят решителната стъпка – стават раздразнителни, увеличават теглото си, страдат от смущения в храносмилането и метаболизма.

Ако волята не е достатъчна, а страничните ефекти идват в повече

е време за консултация с лекар или терапевт. Напоследък всички, въвлечени по един или друг начин в дискусията, коментират нов метод I Quit Smoking („Аз отказах цигарите“), който се прилага в специализирани медицински кабинети. Според тези, които са го изпробвали, той гарантира бързо, естествено и безболезнено спиране на папиросите. И най-вече – не допуска притеснителното качване на килограми след това. IQS обаче е не само сензация, но и научно патентована система, разработена в Ирландия, одобрена от Европейския съюз и САЩ и прилагана в над 40 страни – Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Канада, Великобритания и други.

Методът е разработен на базата на медицински изследвания в областта на т.нар. аурикуларна терапия – произхожда от рефлексологията и се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото. Тя се извършва от специален апарат по технологията R.I.S.E. – рефлекторен анализ на електроимпулсите и позволява индивидуален подход в лечението на всеки пушач.

Стимулирането на невро-рефлекторни точки по ушната мида

води до загуба на желанието за пушене от само себе си и без усилие.

Терапията зависи от индивидуалните особености, като се отчитат полът, възрастта, честотата и продължителността на пушене. Данните от попълнения въпросник се въвеждат и обработват от специален софтуер. Всеки, който се подложи на процедурата, има възможност да наблюдава всичко, което се случва, на специален екран, тъй като уредът е оборудван с LCD монитор. На него се изписва пътят, който ще се следва по време на лечението. Апаратът определя и индивидуално за всеки пациент стимулиране, включващо силата, продължителността и честотата на електроимпулсите. Следващата стъпка е да се прецени мотивацията и причините да се откажат цигарите чрез различни физически и психологически тестове.

Всеки, който е опитвал да спре папиросите, е наясно, че най-големият проблем е никотиновият глад. Механизмът, по който действа новият метод, стимулира естественото отделяне на ендорфини в организма –

хормоните на щастието

И тъй като отделените ендорфини „обвиват“ никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяване към тютюна, желанието за пушене намалява драстично. Ендорфините пречат и на увеличаването на теглото, а електростимулирането помага и за разпадане на отровните вещества от тютюна, натрупани в организма. Непосредствено след първата процедура започва отделянето на токсини. Ефективността зависи от съпътстващия хранителен и двигателен режим, препоръчани от специално обучени терапевти.

Процедурата по метода IQS е бърза – продължава един час и е напълно безболезнена и безопасна. При нея не се наблюдават странични ефекти – абстинентна криза, изолирани невротични реакции, стрес. Дамите могат да бъдат спокойни – не се качват килограми. Не се използват вредни вещества или заместители от сорта на никотиновите лепенки, електронните цигари, никотиновите дъвки и други. Никотиновият глад се елиминира, бодростта и тонусът се повишават, сетивата се изострят, дишането става по-леко, а кожата – по-свежа.

Експерти твърдят, че IQS има успеваемост 90% – отличен резултат в сравнение със средния успех за година напред при някои от другите методи. При подложилите се на акупунктура с лазер или с игли са регистрирани 25% отказали се от цигарите. Никотиновите лепенки, които доста пушачи избират заради по-ниската им цена, отбелязват 16,4%. Съществуват и медицински изследвания на случаи на отказване без употребата на каквито и да било медикаменти – изведнъж и без странична помощ. Тези, които са постигнали дълготраен ефект, са 15,6 на сто.

keyboard_arrow_up