fbpx

Отбелязваме Световния ден без цигарен дим

На 31 май 2013 г. (петък) на езерото „Ариана” в парк Борисова градина в София ще се проведе акция за измерване на дишането на пушачи. Акцията, която е под надслов „Здрави без тютюнев дим”, ще отбележи Световния ден без цигарен дим и ще се проведе в интервала 11:00–15:00 ч. Инициативата се организира в рамките на програма „Университет за пациенти” на Национална пациентска организация, в сътрудничество с I Quit Smoking България.

По време на скрининга всички пушачи, които имат желание да се включат в акцията, ще бъдат приканвани да надуят балон за 10 секунди. Всеки, който се затрудни с това изпитание, ще може да си направи безплатно измерване на дишането. Измерването ще се извършва от медицински специалист, който с помощта на специален апарат ще измерва степента на въглероден оксид (CO) в организма на пушачите.

На хората, при които апаратът показва наличие на високо съдържание на CО в организма, ще бъде предложена безплатна консултация на място и ще им бъде представена иновативната методика за отказване от тютюнопушенето I Quit Smoking.

На 9 май 2013 г. Национална пациентска организация, съвместно с I Quit Smoking България, стартира едномесечна кампания за борба с тютюнопушенето, кулминацията на която е отбелязването на Световния ден без цигарен дим. Целта на кампанията е да се информират активните пушачи за рисковете, свързани с тютюнопушенето и да се осигурят възможности за консултации и предоставяне на актуална информация за вредата и начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Повече информация за акцията, предстоящите активности и за всички въпроси, свързани с вредите от тютюнопушенето и иновативната методика I Quit Smoking, може да получите на сайтовете www.iqsbulgaria.com и www.uni.npo.bg, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

keyboard_arrow_up